Akademický Prešov privítal profesionálne aj amatérske divadlá

06.05.2010 Prešov

Bratislava 6. mája (TASR) - V rámci 44. ročníka festivalu s medzinárodnou účasťou Akademický Prešov, ktorý sa skončil v stredu (5.5. ), sa predstavili viaceré profesionálne a amatérske divadelné súbory.
Súťažných kategórií sa zúčastnili iba študentskí reprezentanti, konkrétne sedem študentských divadelných súborov. Profesionálnych súborov bolo osem.

Laureátmi v kategórii študentské divadlá sa stali Študentské divadlo (ŠD) Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (FF PU) s predstavením Tri fragmenty nepokoja a ŠD Ja a My Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre s inscenáciou Pelikáni v pustatine.

Cenu za režijný prístup získalo Divadelné združenie z Partizánskeho s inscenáciou Krajina. Divadelný súbor VIDY UKF Nitra získal cenu za invenčný hudobno–múzický prístup k detskému divadlu v inscenácii Rozprávka o Lesii. Za inšpiratívne scénické stvárnenie témy v inscenácii Navždy zavrhnutý získalo cenu ŠD pri Pedagogickej Fakulte PU Padák.

Za improvizačnú kreáciu kolektívu v študentskom kabarete si cenu odnieslo Divadlo Etudy z Kendíc. Za inovačné scénické stvárnenie témy v inscenácii Tri fragmenty nepokoja získalo ocenenie ŠD FF PU.

V kategórii vlastná literárna tvorba - poézia získala prvé miesto Lenka Dzobová FF PU v Prešove a v próze Anna Vlčková, FF PU v Prešove. V kategórii umelecký prednes - poézia nebolo prvé miesto udelené, v kategórii umelecký prednes - próza získala prvé miesto Lucia Račková.
 

Vyberte región

mark